Effe wachten... - Reisverslag uit Manokwari, Indonesië van Ellis en Jurgen Nagel - WaarBenJij.nu Effe wachten... - Reisverslag uit Manokwari, Indonesië van Ellis en Jurgen Nagel - WaarBenJij.nu

Effe wachten...

Door: Jurgen & Ellis

Blijf op de hoogte en volg Ellis en Jurgen

15 Juli 2008 | Indonesië, Manokwari

GAM
We zijn 5 dagen naar Gam geweest met Maria om te kijken hoe het nu met het project stond. Maria runt op dit eiland een polikliniek. Het project vormde het pilotproject voor het Moeder-en-kindzorg project in Senopi. Samen met Maria hebben we een planning gemaakt voor de komende maanden, waarbij zowel aandacht is voor het verbeteren van het eco-toeristisch pakket voor toeristen (hanteren van vaste prijzen, aanbieden snorkelapparatuur voor verhuur, etc.) als voor het verder ontwikkelen van economische initiatieven waarmee Maria zorg kan dragen voor een duurzaam inkomen. Een voorbeeld is het verkopenvan gedroogde vis in Sorong. De gedroogde vis koopt (of krijgt) ze van de omliggende kampungs die haar gunstige tarieven geven. Deze gunstige tarieven kunnen worden gezien als betaling voor haar diensten op gezondheidsgebied.
Overkoepelend doel is het project op z’n minst kostendekkend te maken. Belangrijkste is immers dat de polikliniek kan blijven voortbestaan. Na 4 jaar ondersteuning door de SDSP is nu de tijd rijp om het project op eigen kracht te laten werken. Half november zullen Jurgen en ik weer op Gam langsgaan om met Maria te kijken hoe het gaat.

Verder hebben we een eerste bestemming voor de gelden in Het Koffertje gevonden (zie voor een uitgebreid verhaal het bericht ‘Dora’). Van de 800 euro die we beschikbaar hebben gesteld, is ook een gedeelte bestemd voor Ibu Noortje. Deze vrouw hebben wij vorig jaar al ontmoet en liep toen al krom van de pijn omdat er 10 jaar geleden (!!!) een kokosnoot op haar nek is gevallen. Zij heeft aan haar linkerzijde verminderd gevoel en heeft altijd pijn. Heel graag wilden we haar helpen door de kosten voor onderzoek en behandeling in het ziekenhuis in Sorong voor onze rekening te nemen.

MANOKWARI
Wij zijn inmiddels een week in Manokwari en zitten al tot ons nek in de moerassige Papuabodem. Om dingen te regelen, moet je hier bijzonder geduldig zijn. Pietje moet Karel weer niet, Klaas heeft belangen zus en Henk weer zo. De corruptie is hier de pan uitgerezen en doorgedrongen tot de allerlaagste niveau’s met dank aan de decentralisatie vanuit Jakarta. An sich een goed plan maar de uitvoering verdient geen schoonheidsprijs.

We zijn hier vooral druk met heel veel vragen stellen (t.a.v. de voortgang van diverse projecten), praten en plannen maken (met Martin en met Pater Leo van Senopi die een paar dagen in de stad is t.b.v. het Moeder-en-kindzorgproject), wachten en regelen. Deze laatste 2 hebben overigens opvallend veel met elkaar gemeen...

Toch klagen we niet. We kijken mooi uit over het Arfakgebergte en het weer is prima: niet te heet, maar wel zonnig. Een eigen huis is na maanden uit de koffer leven echter wel weer prettig. Echter ook dit dienen we niet te overhaasten, want besodemieterd worden ligt op de loer.

Gelukkig hebben we veel contact met (en hulp van) Martin, de intermediair van de SDSP hier in Manokwari. We hebben inmiddels 2 huizen bekeken: 1 was een enorm paleis met glimmende vloeren en een trappenhuis. We hebben enigzins overdonderd duidelijk gemaakt dat wij best bereid zijn genoegen te nemen met minder.... Het volgende huis ligt vlakbij het nieuwe Swiss Belhotel; het eerste zoveel sterren hotel van Manokwari en – eerlijk is eerlijk – een zeer prettige plek om even in de airco te internetten (3 x raden waar ik nu zit...). Het internet gaat hier snel en dat is de paar extra roepia’s absoluut waard. Het huis ligt, hoewel in de stad, toch rustig in een kampung even van de weg af. Leuk huis, niet te groot, niet te klein. Toen we vroegen naar de prijs voor 1 jaar huur kwam de meneer in kwestie op de proppen met een bedrag van 35 miljoen Rp. Dit is omgerekend ongeveer 1960 euro. Ik hoor mensen al denken: geen geld!! Maar wanneer je bedenkt dat we voor dat geld net zo goed een compleet nieuw huis kunnen laten bouwen en het gemiddelde huurhuis (dat er een beetje normaal uitziet en voorzien is van electriciteitsdraden van na 1970) te huur moet zijn voor max. 8 miljoen Rp per jaar, dan is de prijs op z’n minst exorbitant hoog te noemen. Maar goed; zijn eerste indruk van ons als 2 blanke geldbomen kunnen we hem niet kwalijk nemen: wij zouden het ook proberen. We hebben ons nog niet gewaagd aan enige onderhandeling; eerst nog even verder kijken. Maar neem van ons aan dat we met een even exorbitant laag tegenbod zouden komen, zodat we alsnog op een normale prijs uitkomen. Moet ie er wel nog even een jacuzzi in bouwen natuurlijk :)

Maar laten we de minpuntjes hier even afzetten tegen de verschrikking van het volgende: we hebben vernomen dat hele hordes Nederlanders op maandagavond om 12 uur 's nachts voor de deur stonden van electronicawinkels om het eerste exemplaar te kopen van de I-phone. En dit terwijl normaal denkende mensen gewoon een dagje later in alle rust hun aankoop doen.

De moraal van dit verhaal: effe wachten is soms zo gek nog niet.
En is dat eigenlijk niet gewoon een geruststellende gedachte?

• 15 Juli 2008 - 07:35

Esther Broeksteeg:

He die Jurgen en Ellis,

Elke keer als ik jullie berichtjes lees denk ik laat mijn verhaal maar zitten. Niet zo belangrijk. Maar dan zou je niets meer van ons horen en dat lijkt mij ook niet de bedoeling. Toch wil ik jullie ff laten weten dat de Rijnweek een groot succes is geweest. Mijn stembanden hebben een aantal weken rust nodig. Jom vind het lekker rusitg in huis. We hebben een leuk optreden gehad. Er waren dit keer veel mensen en we waren goed te verstaan, het kon beter maar het was nog nooit zo goed geweest. Nou dit was het wel weer. Ik kijk uit naar jullie berichten.
    Groetjes,Esther

• 15 Juli 2008 - 08:35

Ruud Nagel:

Mooi bericht kids. Het is duidelijk dat Jakarta niet het allerbeste haalt uit het arme Papua. Ze hebben er dan ook eigenlijk helemaal niets te zoeken, zien het slechts als wingewest!!! (Net zoals wij destijds.)
    Veel succes met jullie zoektocht naar een geschikt huis. Inderdaad: afdingen, tawar tawar.
    Mooie, innemende foto van Maria met haar apotheek waar de hele eilandbevolking van Gam het mee moet doen. Ben trots op/hou van jullie.
    Ruud

• 15 Juli 2008 - 21:18

Wouter Bronsgeest:

Hoi daar! Wat een mooi werk en zo snel al lekker aan het werk (en aan het wachten). Geniet er van, en tot in de e-mails! Groeten, ook van Milena.

• 16 Juli 2008 - 06:16

Jeroen:

Leuke verhaal en heerlijk om ook te lezen dat het leven totaal anders kan zijn.

Maar even op de laatste paar zinnen terug te komen, een dagje wachten wel niet zeggen dat je rustig leeft. Iets wat je vandaag wilt kan een paar uur later wel weg zijn of nooit meer op je pad komen. Soms moet je doen wat je hart je ingeeft. En dat is dan niet alleen op met aankopen maar met veel meer.
    www.jeroengerritsen.web-log.nl

• 18 Juli 2008 - 03:17

Yantin:

leuk om dit alles te lezen, wat zou ik graag even om een hoekje willen kijken. Inderdaad flink tawarren dit is extreem zo'n prijs!!!!! groetjes aan alle bekenden en ik hoop van jullie te blijven horen.

• 18 Juli 2008 - 16:30

Carlijn:

He Jurgen en Ellis,

Wat leuk om zo uitgebreid te kunnen lezen wat jullie allemaal meemaken. Een heel avontuur zo te zien, helemaal vergeleken met wat hier gebeurd, haha.
    Succes met het zoeken van een huis en natuurlijk met jullie project.

Groetjes Carlijn

• 18 Juli 2008 - 17:59

Petra:

Hoi Jurgen en Ellis,

Toch leuk om jullie iedere keer weer te volgen, al is mijn reactie op jullie vorige bericht wat laat. (3 dagen !) Maar nu heb ik dan eindelijk vakantie en kan lekker 6 weken van mijn vrije tijd gaan genieten.
    Jullie hebben al gelezen dat de Rijnweek dit keer anders en iets beter was. al blijft het een gedoe met het geluid.Maar dit zal wel nooit veranderen.
    Veel succes met jullie zoektocht naar een geschikt huis !!!
    Ik kijk al weer uit naar jullie volgende bericht.

Groetjes Petra.

• 19 Juli 2008 - 08:45

Ninah Harmse:

Hallo Ellis en Jurgen,

Wat een spannende verhalen! Ik heb jullie mail adres van Caroline Kramer gekregen. Ik heb haar vorige week in Jogyakarta ontmoet. Ik ben student creatieve therapie, 24 jaar en zit hier een maand voor een vrijwilligers project van talenta. Halverwege agustus ga ik ook naar papua en het leek mij heel leuk jullie te ontmoeten. Ik over jullie project gehoord en klinkt heel goed. Ik heb vroegr in papua gewoon, vandaar dat ik terug ga om mijn oude woon plek te bekijken. Ik hoor graag of het jullie uitkomt als ik langs kom. Heel veel succes in iedergeval nog met het opzetten en uitvoeren van jullie plannen. Wat goed dat jullie je zo inzetten!

Vriendelijke groeten, ninah harmse
    Mailadres: ninahharmse@hotmail.com
    indo tel nummer: 081227114284

• 25 Juli 2008 - 14:00

Jeannette Pot:

Na de verhalen van jullie gelezen te hebben, schaam ik mij altijd een beetje hoe goed ik/wij heb(ben. En dan vind ik het zo goed en dapper wat jullie doe. Ik kan mij voorstellen dat jullie ouders trots zijn (zoals ruud schreef). En jullie schrijven zo beeldend dat ik het zo voor mij zie.

• 29 Juli 2008 - 07:07

Toos:

Jurgen en Ellis,
    Net via Lia jullie verslag doorgemaild gekregen. Ik ben erg onder de indruk. Fijn dat jullie dit samen kunnen doen. Ik ben trots op jullie.
    Ik hou me op de hoogte van jullie vorderingen.
    Groetjes Toos

• 30 Juli 2008 - 06:41

Christien V.d. Hoff:

Dag Jurgen en Ellis,
    Geboeid lees ik jullie verhalen en ben blij te vernemen dat 'uit de koffer leven toch ook niet alles is'ook niet als je nog jong bent. Ben benieuwd naar jullie zoektocht naar een huis.
    Als jullie nog geïnteresseerd zijn in MEE verhalen: we hebben een nieuwe directeur per 1 sept. een vrouw. Nieuwsgierig wat ons dat weer opbrengt. 20 aug nemen we afscheid van Bram. Kijken terug op 3 kleurrijke jaren, waarin hij een gat in zijn eigen kamerdeur heeft getrapt, mensen op hun ziel heeft gestaan, veel humor heeft ingebracht en mensen in beweging heeft gekregen. Scherp stellen en de boel op scherp stellen is toch wel zijn vakkundigheid. En dat heeft vele gezichten. Als persoon zal ik hem zeker missen.
    De foto's die je broer genomen heeft hebben we professioneel af laten drukken omdat de eerste versie bijna zwart was.
    De afdrukker had gelijk in de gaten dat het hier ging om een 'goede'en kundige fotograaf. Zo maar uit het niets herkent iemand zijn vakkundigheid. Op het moment zitten we midden in de vakantie'rust'. Het is komkommertijd en eindelijk is het weer op nieveau. Zon en onweer. Dat maakt het lekker relaxed en geeft een ontspannen sfeer op het werk. Lekker langzaam.Afgelopen weekend extreem slecht weer gehad met heel veel regen. Dus maandagochtend verwachtte ik veel nattigheid in ons gammele kantoor. Alles droog maar wel 2 bakstenen door de ruiten. Zo gaat het dus in Tiel. Weet men van rottigheid ook niets anders dan dat te doen en tot slot ook even de Smart zodanig molesteren dat er niet mee gereden kan worden. De uitwassen van een welvarend land.
    Tot de volgende keer.
    Groet Christien

• 31 Juli 2008 - 09:57

René Sterk:

Ha Jurgen,
    Wat dapper van jullie om dit proces in te gaan. Ik wens jullie alle kracht, wijsheid en schoonheid toe bij het bereiken van jullie doel.
    Ons laatste contact was sms-verkeer toen je boven de Molukken vloog vorig jaar.
    Ik kreeg net de SDSP-nieuwsbrief en ben direct op je site gaan kijken.
    Succes toegewenst en het allerbeste voor jou en je vrouw, ook namens Jaap,
    René

• 03 Augustus 2008 - 05:56

Lia :

Super dat bellen nu zo goed lukte. Fijn om jullie stem te horen. Heel veel succes volgende week. lufjoetoe,take care!