Ha, lekker!
Door: Jurgen & Ellis
Blijf op de hoogte en volg Ellis en Jurgen
05 Augustus 2008 | Indonesië, Manokwari
Van tevoren weet jij natuurlijk wel dat de jungle niet altijd erg gastvrij is. Wat dit werkelijk inhoudt, merk jij echter pas wanneer jij er zit. Jij hebt net 10 uur je botten geschud in een weinig ventilerende jeep en jij bent dus redelijk brak. Jij was natuurlijk zo dom om net achter de jeep te lopen toen de chauffeur gas gaf terwijl de wielen zaten vastgezogen in de modder en de natuur schonk jou dan ook een bivakmuts van nat zand. Dus jij komt niet op zijn schoonst aan in je kartonnen kamertje met plastieken gordijnen.
Dan merk jij: geen licht. Dat geeft niks want met kaarsen en een olielamp kom jij een heel eind en gelukkig had jij je zaklamp meegenomen. Dan ga jij in het halfduister je koffer doorzoeken naar je handdoek en douchespullen en dan merk jij dat je niet alleen bent op je kamer. Links en rechts schieten er niet nader te identificeren sujetten door de kamer en wellicht ook in jouw koffer. Maar ja, dat zie jij niet. Vooral niet omdat een cumuluswolk van nachtvlinders verliefd is geworden op het licht van je zaklantaarn. Dan ga jij maar met je halfnaakte donder naar de badkamer. Jij gaat een lange krakende gang door met losse planken en gaten in de vloer. Jij merkt dat je ineens op een grasveldje staat vol met bladeren en jij realiseert je dat je - wanneer je een slang zou zijn geweest - zeker geniepig achter die bladeren in een hinderlaag zou gaan liggen. Jij raapt al je moed bij elkaar en sprint naar de badkamer: in dit geval 4 golfplaten tegen elkaar aangedrukt en een oliedrum met troebel water en een beschimmeld bakje erin. Ook hier schieten er allerlei sujetten weg en bovendien hangt er een spin van het formaat kinderhand boven in de hoek. Dat geeft niks, jij bent marlboroman, dit had je altijd gewild en jij doet je modderige kleren uit. Een verse wolk nachtvlinders en torren zo groot als aanstekers zwermt op het licht van je zaklamp af. Jouw naakte, zweterige, modderige lichaam wordt bovendien verkracht door je muggenvriendjes. Dat geeft niks, dit wilde jij graag, dit is avontuur, dit leek jij hardstikke leuk.
Voor jij het weet ben je op zoek naar de waterkraan en na een tijdje kom je erachter waar het schepje voor dient: dat is de douche. Jij schept smerig, troebel water, enigszins bevolkt door muggenlarven, over je modderige lichaam. Jij trekt de modder er af die innig de haren op je benen blijft omhelsen. Jij laat dan natuurlijk je zeep vallen en die rolt net in een donkere spleet waar jij net allerlei gluiperig gespuis in weg zag kruipen. Jij laat de zeep maar voor wat het was en strompelt over het slangengras terug naar de ‘slaapkamer’. De wolk vliegen en nachtvlinders vergezelt dit keer gezellig jouw zaklantaarn. In jouw kamer ga jij lekker liggen op je hernia-matje. Maar ja, jouw muggenvriendjes beginnen toch wederom erg intiem te worden dus jij staat weer op om jouw klamboe op te hangen in een kartonnen kamer zonder ophangpunten. Na een uur gepruts met spijkers, stukjes hout, touwtjes en zelfs pleisters om de boel aan elkaar te plakken, ben jij klaar en ga jij lekker liggen. Jij kruipt in je lakenzak en opeens begint jouw rug te jeuken. Zo hevig alsof jij net oma’s gebreide trui hebt aangetrokken.. Dan zie jij dat jij wederom niet alleen bent. Miniscule beestjes bevolken je matras en laten kleine bloedvlekjes achter. Jij bent zo moe dat jij besluit door de jeuk heen te slapen.
De volgende dag merk jij dat dit geen verstandige keuze was. In een nacht waar de hanen absoluut niet kunnen klokkijken en waar katten en ratten geluiden maken alsof ze levend gevild worden, word jij achter je wallen vandaan wakker. Jij hebt jouw huid in het uurtje slaap dat jij hebt gehad ongemerkt opengekrabt en vliegen hebben jou een kloppende infectie gebracht. Geeft niks, jij wilde graag avontuur, dit is hardstikke leuk en spannend. Na een bijtende betadine behandeling trek jij jouw nieuwe kleren aan en met volle moed schuif jij aan een plakkerige ontbijttafel. Jij bent wederom niet alleen, want een stroom mieren ter grote van je duimnagel trekt statig over de tafel naar de suikerpot. Ook liggen wat eendagsvliegjes dronken in jouw zojuist ingeschonken thee. Vergeet de versgebakken croissants en de gekookte eitjes, want jij krijgt heerlijke drap op jouw bord gekwakt. Een soort groene smaakloze meelbrij die iets te maken schijnt te hebben met erwten. Jij ziet de locals er melk in doen en wat suiker en jij denkt “veel smeriger kan het er niet van worden”. Jij merkt dat dit juist wel het geval is wanneer jij een gloeiende lepel in jouw mond hebt gestopt. Alle locals kijken jou gespannen aan of jij hun net aangeboden gastvrijheid accepteert en met verve eet jij toch verbazingwekkend snel jouw bord leeg. Wanneer jij alles hebt uitgekotst in een gat in de grond die de wc moet voorstellen draai jij je snel om jouw kronkelende darmen tegemoet te komen. Jij wist niet dat jouw darmen net zulke gassen konden produceren als waarmee de Fransen de slag bij Verdun hebben gewonnen, maar daar kom jij snel genoeg achter wanneer jij jouzelf weer moet omdraaien om het laatste restje van jouw maag te legen.
Dat geeft helemaal niks, dat hoort er nu eenmaal, jij wilde naar de jungle: dit is genieten geblazen.
Dan ga jij met een lege maag de bush in, want jij wilde graag door de jungle trekken. De warmte lijkt mee te vallen maar wanneer jij de eerste helling beklimt begin jij ineens sterretjes te zien. Jij voelt je benen knikken en een moeheid alsof jij jaren niet geslapen hebt, overvalt je. Jij bent natuurlijk vergeten voldoende water te drinken en grijpt naar een liaan om jouw evenwicht te hervinden. Deze liaan blijkt net een kolonie vuurmieren te bevatten die zich indrukwekkend snel verspreidt over jouw hele lichaam. Daar een beet van een vuurmier aanvoelt alsof er een lucifer op jou wordt uitgedrukt, loop jij als een kermend wild zwijn zwaaiend de helling af. Wanneer jij merkt dat de locals geen tranen in hun ogen hebben van medelijden, maar van de slappe lach, pak jij jouw insectenbeetstift om de pijn wat te verzachten. Jij neemt een slok water om jouw dorstige keel te bevredigen maar dat had jij eigenlijk eerst moeten koken. En dan eigenlijk nog wat chloordruppels erin. Jij zweet als een tosti en daar houden jouw muggenvriendjes van. Ineens leek die tropenhelm - met zo’n gaasje ervoor waar jij zo om gelachen hebt in de survivalwinkel - helemaal niet zo belachelijk meer. Maar jij hebt wel wat anders aan jouw hoofd, want op jouw kuiten kruipen twee draadjes die zich snel volzuigen met jouw bloed.
Dat geeft niet, dat is heus niet erg, dit is fantastisch, dit wilde jij graag, het is 1 groot avontuur die jungle....
(P.S. helaas nog even geen foto's - dat kan die hier in Papua even niet aan..)
05 Augustus 2008 - 13:26
Jeannette Pot:
Wat een verhaal, is heimwee soms niet eens zo erg. -
05 Augustus 2008 - 13:43
Ruud:
Heerlijk verhaal Jurg. Maar ja, JIJ moest zo nodig naar Nieuw-Guinea! Een beetje The Raiders of the Lost Ark naspelen.
Maar, vergis je niet, ook in Nederland is hartstikke hard werken hoor. Vanochtend heb ik zitten vloeken bij Albert Heijn omdat ik mijn bonuspasje was vergeten. Jawel, het leven is hier ook bepaald niet eenvoudig. Dus niet zeuren jullie.
05 Augustus 2008 - 13:53
Ellis:
he he, toch nog een paar foto's gelukt... Heb je een beeld bij dat oliedrum...
Doei! -
05 Augustus 2008 - 14:09
Willeke:
Ik snap die lachende locals wel! Moet denken aan een bepaalde passage uit een bepaald boek van O Hanlon. Wanneer komt jouw boek uit? O Hanlon verbleekt bij jouw avonturen!
x -
05 Augustus 2008 - 14:33
Wouter Bronsgeest:
Auw... ik weet niet of ik nu een traantje wegpink van het lachen (het stukje is erg leuk geschreven) of ook een beetje zit mee te huilen (oh hoeveel er toch kruipt, sluipt en steekt in de tropen...). Hoe dan ook, blij dat jullie weer terug zijn in de grote kleine stad Manokwari en een beeje kunnen bijtrekken. Toi toi toi van het SDSP-team! -
05 Augustus 2008 - 15:28
Joris:
Toch maar een geluk dat er niet zoveel insecten zijn daar....toch?!?!
En JIJ staat hier zeker voor Jeuk Is Jolijt...
Gaaf verhaal, maar ik ga mijzelf nu toch even krabben want ik krijg ineens jeuk op de meest rare plekken. -
05 Augustus 2008 - 16:20
Jantine:
helemaal geweldig!!! de eerste vuurdoop hebben jullie al gehad, maar.....geniet van het al het moois dat er is want dat is er heel veel!
warme groet uit Nederland. -
05 Augustus 2008 - 17:00
Jolanda:
Wat een geweldig verhaal om mensen over te halen die kant op te komen! ;-) -
05 Augustus 2008 - 17:26
Rrricky:
Hilarisch Jurg en Ellie! Echt jij en jullie in de jungle, kan het me levendig voorstellen! Gelukkig is het niet erg, eindelijk EEN avontuur beleefd.
Tou je haai knurries! -
05 Augustus 2008 - 17:33
Gaby:
Hey jij en jij,
Heerlijk! En wij dan zeuren dat we alles moeten strijken, dat de bezoekers van gay pride doorweekt terug naar huis keerden, en dat de laptop WEEER kapot is. Lekkere extremiteit daar in Papua land, geniet ervan ;)
Groetjes!
Gaby -
05 Augustus 2008 - 17:55
Jos:
Beste Jurgen en Ellis,
Dank voor jullie mooie verhaal. Het roept bij mij zeer veel herkenning op. Ook wij kwamen in het aarde-donker aan in Senopi na een barre tocht met een Jeep.
Alleen het ontbijt vond ik echt heerlijk. De naam van het gerecht is Boeboer (bubur) Katjang Hidjau.
Ik raad jullie aan om het zelf ook eens te maken.
Hiena volgt het recept.
Bereidingswijze
* Doe de katjang hidjau in een pan met ruim water en laat ze een nacht staan.
* Was de volgende dag de katjang hidjau en zet ze in ruim water op het vuur.
* Voeg er de daoen pandan (pandanblad) en het schijfje djahé bij en kook dit tot de katjang hidjau halfgaar is.
* Voor de zoutliefhebbers mag er zout aan worden toegevoegd.
* Zet het vuur nu laag en voeg de kokosmelk (santen) eraan toe, onder voortdurend roeren, opdat de santen niet gaat schiften.
* Maak dan de bubur (boeboer) op smaak af met de Javaanse suiker (goela djawa) of met de bekende zoete gecondenseerde melk.
Ingrediënten
# 1 blik santen -
05 Augustus 2008 - 19:26
Everdina Van Ingen:
beste jurgen en ellis
ik wil jullie ff laten weten dat ik jullie verhalen verrukkelijk vindt ik volg jullie met veel plezier
ik wens jullie veel sucses toe en ktacht toe
groetjes everdina van ingen -
05 Augustus 2008 - 19:51
Marian:
Hoi die Jurgen en Ellis
Als ik ook maar een tikkeltje jaloezie had gevoeld op jullie 'avontuur' dan was dat na dit berichtje als sneeuw voor de zon verdwenen....wat een ellende zeg! Hoop dat het jullie verder wel goed vergaat. Het is in ieder geval goed te lezen dat de humor er nog goed inzit.
Lieve groetjes vanuit Voorthuizen...(toch wel iets meer bewoonde wereld dan daar bij jullie hoor..haha)
Liefs Marian -
05 Augustus 2008 - 19:53
Charles En Gré:
Hebben we net een reis naar Papoea geboekt, kom jij met dit verhaal!!! Wil je eigenlijk wel dat we komen? Nou, we laten ons niet afschrikken hoor. We laden spijkers, touw en hamer in om onze klamboe op te hangen en een jerrycan chloor voor ontsmetting (hebben we vast nog wel over van het zwembad). Wíj zijn ook niet bang voor wat spinnetjes of slangetjes (#?*!)en verder moet je niet zo lopen te mieren...over die paar insectjes! Moeten we soms toch maar zo'n tropenhelm met voile voor jou meenemen? Want komen we doen we toch! -
06 Augustus 2008 - 06:21
Carla:
Oké Jurg, op dat nieuwe boek van Bryson ga ik niet meer zitten wachten. Nee, vanaf nu lees ik alleen nog maar jouw 'proza.' Complimenten!
Lieve groet,
Carla
06 Augustus 2008 - 06:36
Theresia:
Haha wat een verhaal!
Erg leuk om jullie avontuur zo te kunnen volgen!
Maar...ben blij dat ik dit verhaal vanachter mn computertje lees en niet zelf ervaar ;-)
Theresia -
06 Augustus 2008 - 07:11
Miranda:
Oh mijn god, wat een hilarisch stukje ha ha! Ik kom echt niet meer bij, hoe herkenbaar! Wat een aankomst...hopelijk voelen jullie je inmiddels een beetje één met het regenwoud..? Na ontsmetting van je matras, ophangen van een goeie klamboe, tafelpootjes in bakjes water, vers douchewater en veueul norit is het hopelijk beter vol te houden? Is ook shit als je 's nachts aankomt en dan alles moet organiseren..Vond de stunt met de modderfontein wel eenklassieker, vast ook erg vermakelijk voor de andere die erbij waren...Maar volhouden hoor! Over een paar weken zijn jullie vast authentieke Bruce Parry's (Tribe) en eten jullie zonder probelemen rauwe cuscus en slurp je water uit de rivier ;-) Hou je taai!! Miran -
06 Augustus 2008 - 08:16
Barbara:
Hahahahahahahaha !!
Volgens mij is die cynische toon nog niet eens zo overdreven......
Vooral zo doorgaan......
Dikke kuss ! -
07 Augustus 2008 - 10:41
Caro:
Mochten jullie op adem willen komen, of een ander project willen kiezen: Yogya welkomt jullie met open armen...
X en dank voor julle mail, super! -
07 Augustus 2008 - 14:10
Vanes:
Hey Bikkels,
Wat een ellende! Dit relaas doet me denken aan die films met Inspector Clouseau... maar dan erger! Ik hoop dat Jurg Het Avontuur verder nog heeft overleefd. Enne... jullie mogen altijd eerder naar huis komen, hoor! Geen enkel probleem! Ik zal jullie niet uitlachen, geen lafaards noemen of anderszins belachelijk maken om jullie keuze. Mis jullie!!! Silas blijft maar telkens de fotootjes uit de magnetische lijstjes halen (alsof dat helpt). Hij heeft zich inmiddels Jurgen toegeeigend en Zoë Ellis. Wie blijft er dan voor mij over??? Dikke zoenen, hou je taai!!! Misschien een schrale troost: hier regent het heeeeeeeel hard... -
09 Augustus 2008 - 17:09
Nens:
En weer een iccoon van zijn voetstuk gevallen, en wel onze eigenste heuse MarlborroJurg. Ellie, was jij hierbij niet aanwezig of was jij de enige heuse Bikkel die zich wijselijk afzijdig houdt in dit verhaal? Ik heb er in ieder geval smakelijk om gelachen. Hierbij valt de jullie welbekende MierenVakantie totaal in het niet.
Ik neem nog een prosecca, PROOST en hele dikke kus! -
11 Augustus 2008 - 02:19
Jeroen:
Ja, zo kan het natuurlijk ook zijn. -
11 Augustus 2008 - 08:03
Nelleke:
He Elly en Jurgen,
Dat is echt zo'n belevenis die leuk is om te vertellen, maar op het moment zelf word je helemaal gek. Waarschijnlijk blijft dit je nog het meeste bij van de hele trip. Onze vakantie in Spanje was ook leuk, maar niet zo legendarisch. Wat zien jullie er mager uit op die foto's!!
Nelleke -
11 Augustus 2008 - 14:05
Ruben:
Hey Jurgel,
Wederom een goed verhaal, met veel herkenbare elementen.
Groet,
Ruben P. -
21 Augustus 2008 - 06:50
Rianne:
Doet me denken aan mijn Indotijd.Ik kom in een tokootje boter kopen, vragen ze: blueban atau mertega biasa. Ik zeg: doe maar blueban. Ohhhh.... tidak ada!!!!
Welkom in Indonesia!!!
Groetjes -
27 Augustus 2008 - 11:16
Ernst Agaatsz:
wat heerlijk. komt me zeer bekend voor. je kunt
goed schrijven en zo
beeldend. hebben jullie
al een "goede" behuizing
en kun je ook lekker slapen. wie kookt er.
nou mensen, ik vind het
hartstikke leuk om jullie
belevenissen te volgen.
sukses met alles en
gezond blijven.
15 September 2008 - 13:27
Bert Pril:
Beste Jurgen en Ellis.
Wat heb ik een respect voor jullie. Je maakt de ene na de andere tegenslag mee, en toch de moed erin houden . Maar Ik weet dat jullie een hoop terug krijgen van de orang Papua, en daar doe je het toch allemaal voor. Ik denk dat als jullie eenmaal terug zijn in Belanda, dat jullie nog vaak zullen terugdenken aan Papua Barat.
Ik wens jullie heel veel sterkte en succes toe in de komende maanden.
M.v.g. Bert.