De praxis papua style
Door: Jurgen & Ellis
Blijf op de hoogte en volg Ellis en Jurgen
21 Augustus 2008 | Indonesië, Batavia
"Ah, meneer Soto heeft wel stenen in zijn tuintje.
“ Waar is dat tuintje?”.
“Voorbij de rivier en dan 2 uur lopen richting het noorden”.
“Juist, gaat daar ook een weg naar toe?”
“Jazeker, tot de api-rivier want daarachter is het overstroomd”.
“Hoe komen die stenen dan over de rivier?”
“Moet je mensen vragen die het dragen op hun rug”.
Ah, en dan.
Dan kan ik dat met mijn truck naar de volgende rivier brengen.
“Kunt u dat dan niet meteen tot aan de plaats van bestemming brengen?”
“Nee dat kan niet want die rivier is ook overstroomd, veel regen weet u”.
“Goed dan brengt u die steentjes naar de volgende rivier dan halen wij ze zelf wel (een uur lopen) op.
“Da’s goed, alleen...
“Wat?”
“De vorige keer heb ik mijn achterband en mijn uitlaat eraf gereden tijdens een houttransport en ik wacht al twee weken op aanvoer vanuit de stad, wanneer ik de spullen heb dan kan ik rijden”.
“Prachtig en wanneer denkt u dat dit kan gebeuren?”.
“Nou wanneer de rivieren richting stad niet overstroomd zijn en de zandweg over de bergen niet nat is geregend dan moet ik de spullen toch binnen een week hebben”.
“Ah, is er geen andere truck?”
“Nee, dit is de enige truck van het district”.
“Goed dan, kunt u de steentjes dan over een week naar de volgende rivier brengen?”.
“Ehm dat zou kunnen ware het niet dat mijn diesel op is”.
“natuurlijk, en zou u dan niet wat diesel mee kunnen laten komen met u spulletjes?”.
“Tja dat kost het een en ander natuurlijk en dat zit niet bij de steentjesprijs inbegrepen, weet u wat, regelt u de diesel, dan zorg ik dat de steentjes bij de rivier komen”.
“Okay en waar haal ik diesel?”.
“In de stad”.
“U bedoeld de stad acht uur rijden hier vandaan, mits het niet regent en de rivieren niet zijn overstroomd?”.
“Juist, die ja”
“Goed ik regel de diesel, verder heb ik ook ijzerhout nodig”.
“Ah dat is juist in de aanbieding, moet u meneer Kawon hebben”.
“Goed en waar vind ik die?”
“Die zit achter die bergen daar aan het eind van het dal bij een hoge rots, kan niet missen”.
“Er is geen andere houtmeneer neem ik aan?”
“Ja meneer Surya maar die zit 5 dagen lopen richting het zuiden”.
“Goed dan bestel ik 5 kubieke meter hout bij meneer Kawon”.
“Ehm..
“Wat ehm...
“Wie gaat dat dan zagen?”
“Meneer Kawon niet denk ik zo aan u te zien”.
“Nee, meneer Kawon bezit de bomen, meneer Sahar kan het hout voor u zagen”
“Meneer Sahar is niet toevallig uw buurman?”
“Ja die heeft een tuintje vlak naast de mijne daar op die heuveltop, volg het beekje en dan bij de grote boom naar..”
“Juist, misschien kunt u die meneer vragen die planken te zagen?”.
“Dat zou kunnen..”
“Maar?”
“Die kettingzaag loopt op benzine en..”
“Die is op en die moet ik halen in de stad acht uur rijden hier vandaan als het niet regent en de rivieren niet zijn overstroomd?”.
“Juist ja, verder nog iets?”
“Zand voor het cement , maar dat zal die snuiter bij die rivier toch wel hebben?”
“Nee voor cement heeft u zand uit Aprawi nodig en dat is over de rivie....”
“Een tyfus end lopen hiervandaan?”.
“Eh..,juist ja..”.
21 Augustus 2008 - 06:04
Jantine:
zo, julli zijn al helemaal ingeburgerd zo te lezen. Dit is nog eens andere koek he! Maar de aanhouder wint zeggen we altijd maar. Ik heb een stuk van de grove film gezien en dat lijkt een enorm goede film te worden zeg!! Heel veel sukses en plezier gewenst met jullie grote uitdaging! lieve groet. -
21 Augustus 2008 - 09:57
Esther:
Lieve Jurg en Ellie!
Wat een heerlijke verhalen, oh zo herkenbaar en o zo irritant ook. Ik denk veel aan jullie en vind het heerlijk om op de hoogte te zijn via jullie verhalen. Ik mail snel even persoonlijk!
Dikke kus van Essie. -
21 Augustus 2008 - 09:59
Esther:
Oeps, vergeten te schrijven dat ik zo supertrots op jullie ben! Jullie doen het geweldig! x ik. -
21 Augustus 2008 - 10:48
Petra:
Lieve Ellis en Jurgen,
Wat een heerlijke verhaal !!! Ik heb me suf gelachen, zo herkenbaar, maar als je dit werkelijk meemaakt ook zeer irritant lijkt me.
Het gaat jullie erg goed daar, zoals we kunnen lezen en ik heb zeer veel bewondering voor jullie en voor wat jullie daar allemaal doen !!!
Veel liefs,
Petra.
21 Augustus 2008 - 12:18
Wouter Bronsgeest:
Hall daar! Welkom weer terug in de stad. We hebben geweldige berichten doorgekregen. Ik hoop dat het gaat lukken met die stenen.... Groeten van een trotse papa Wouter -
21 Augustus 2008 - 12:27
Edwin V:
Zo te horen kunnen er nogal eens wat frusterende situaties ontstaan hehe.... Zo duurt die renovatie wel erg lang... Succes hé
Groeten,
Edwin -
22 Augustus 2008 - 13:54
Maarten:
Hey vriendjes,
Ik heb eindelijk even fatsoenlijk internet (sneller dan 2 byte per sec), en heb even jullie verhalen bijgelezen. Jullie zien een stuk erger af dan ik hoor! Maarja, jullie verdienen dan ook een stuk beter. Oh nee, dat was niet zo... Groeten, Maarten -
02 September 2008 - 21:24
Ole:
Hoe herkenbaar en hoe grappig en strak geformuleerd: moeten jullie vanuit Papua niet gewoon een mooie column voor poen doen? Ik vind van wel!
Veel succes en hormat